Кроквяна система вальмовой даху: особливості конструкції і нюанси монтажу

Кроквяна система вальмовой даху: особливості конструкції і нюанси монтажу

Серед, вальмовие покрівлі мають хорошу здатність самоочищатися і протистояти сильним вітровим навантаженням. Окрім відмінних технічних характеристик, зовнішній вигляд таких конструкцій бездоганний. Проте кроквяна система вальмовой даху має досить складний пристрій і вимагає коректного розрахунку усіх складових. Наявність грамотного проекту і копіткість в монтажі стануть запорукою красивої і добротної конструкції.

Невеликий будинок для відпочинку з вальмовой конструкцією даху


Вальмовие дахи: фото конструкцій цікавого дизайну

Вальмовие дахи — це вид кровель, що складаються з чотирьох скатів і, в силу своїх конструктивних особливостей, що мають велику стійкість до сильних поривів вітру. Це пояснюється тим, що замість фронтонів у будинках з вальмовой дахом використовуються вальми(похилі трикутні скати), завдяки яким форма стає більше обтічною, а сама покрівля міцної.

Дерев'яний будинок з чотирьохскатною вальмовой покрівлею

Відсутність фронтонів робить висоту будинку з вальмовой дахом візуально меншою, проте в цілому житлове будівництво з такою покрівлею виглядає органічно. Фото одноповерхових будинків з вальмовой дахом свідчать про те, що частенько простір безпосередньо під покрівлею використовується для облаштування затишного мансардного приміщення. Для освітлення мансарди в даху розташовують повноцінні віконні конструкції.

Фото будинків з вальмовой дахом ілюструє акуратні зовнішні контури покрівлі, в якій нерідко обладналися слухові вікна. Це робить дах колоритним і цікавим в дизайнерському плані. Чотирьохскатні дахи зазвичай застосовують для будинків великої площі, основа яких утворює прямокутник. Якщо ж периметр будинку має квадратну форму, то використовують інший різновид вальмовой даху - шатровий.

Одноповерховий будинок з шатровим дахом

Основною особливістю шатрового даху є те, що усі її скати мають однакову форму рівнобедреного трикутника і ідентичний кут нахилу. Сходяться усі грані такої конструкції в одній верхній точці. Шатрові дахи доречні також у будинках, що мають правильну форму багатокутника. Скільки сторін у багатокутнику, стільки і симетричних скатів буде у даху. З точки зору архітектури, такі конструкції не менш привабливі.

Ще один підвид вальмовой покрівлі - полувальмовая дах. Це поєднання в одній конструкції двосхилої і вальмовой моделі. Для надання даху обтічної форми фронтон накривають невеликим трикутним скатом(полувальмой), довжина якого по ухилу укорочена. Такий варіант сприяє тому, що коньковий елемент даху стає недоступним дії вітрових потоків. При використанні простору під дахом в якості мансарди є можливість обладнати у фронтонній частині повноцінні вікна.

Зверніть увагу! Використання як покриття шатрової конструкції листового покрівельного матеріалу спричинить неабияку кількість відходів.


Знайомлячись з конструкцією вальмовой даху можна виявити, що погоджувати між собою усі скати з однаковим ухилом досить складно. Потрібні точні розрахунки, грамотний проект і теоретичні рекомендації професіоналів. Але, незважаючи на складність спорудження каркаса, вальмовие дахи користуються безперечною популярністю серед приватних забудовників.

Сучасний будинок з вальмовой дахом

Основні переваги вальмовой даху

Окрім оригінального дизайну вальмовие покрівлі мають ряд достоїнств, які вигідно виділяють конструкцію серед інших моделей:

  • відсутність фронтонів сприяє невразливості конструкції до сильних вітрових навантажень. Чим менше величини ухилу схилів даху, тим менша дія чинить тиск вітру на кроквяну систему;
  • обтічна форма усіх чотирьох скатів сприяє стійкості конструкції до будь-якого виду атмосферних опадів;
  • що стосується ефективності енергозбереження, то така конструкція багато в чому перевершує двоскатні покрівлі;
  • утеплити вальмовую дах набагато легше, оскільки термоізоляційний пиріг розташовується під скатами. У моделях дахів з фронтонами — потрібно особливе утеплення вертикального фасаду, більше схильного до сили вітру;
  • система накосних, центральних і нарожних крокв забезпечує надійну конструкцію, стійку до деформацій під впливом зовнішніх навантажень;
  • залежно від ухилу, є можливість раціонального використання простору під вальмовой дахом для мансарди і облаштування в даху вікон.

Надрукувати