...Аби не плакало!

...Аби не плакало!

Усі діти плачуть, впродовж перших трьох місяців життя особливо багато, адже плач - це єдина можливість новонародженого повідомити матір про свої бажання і потреби.

Щоб у малюка сформувалося сприятливе враження про світ, жодне його прохання про допомогу не має бути залишене без уваги. Більше того, реакція матері має бути блискавичною. Чим швидше мати приходить дитині на допомогу, тим менше страждає його нервова система і тим благоприятнее складається його відношення про нове місце існування.


Виявляється, відношення матері до дитячого плачу диктує її інтелектуальний рівень і культурні корені. Діти американців і уродженців Західної Європи плачуть значно частіше і довше, і це безпосередньо пов'язано з реакцією мами на закличний плач малюка. Антрополог Мередіт Смол підрахував, що на заході мати відгукується на плач своєї дитини в середньому через одну хвилину, бере його на руки і заспокоює. Діти, що з'явилися на світ там, де ще збереглася первісна цивілізація мисливців і збирачів(у Ботсвані, наприклад), плачуть так само часто, але за часом - удвічі менше. Відгук африканської матері відбувається через 10 секунд і полягає в тому, що немовля тут же беруть на руки і годують поза всяким розкладом.

Зараз у всьому світі відношення до дитячого плачу міняється - за дитиною стали визнавати право вимагати уваги до себе.

Чому малюк плаче?

Багато сучасних батьків думають, що старе прислів'я, що свідчить «чим би дитя не тішилося, аби не плакало», пропонує їм будь-якими засобами займати пхикаючу дитину, щоб він заважав їм спокійно робити свої справи. Проте в це прислів'я вкладався інший сенс. Досвідчені батьки хотіли донести до молодих ту просту істину, що дитина взагалі не повинна плакати, оскільки це шкідливо. Плач псує його характер і заважає нормальному розвитку.

Плакати постійно може або хвора дитина, або дитина при неуважних батьках. Думка, що плач розвиває легені, - це сумнівне виправдання для тих, хто не може і, головне, не дуже хоче грамотно доглядати за малюком. Здорове доглянуте немовля не стане плакати без причини. Якщо ж малюк заплакав, значить, його щось турбує і потрібно розібратися в причинах плачу, щоб якнайшвидше усунути їх.

Головними причинами плачу немовляти є:

- необхідність у фізичному контакті з матір'ю

- бажання узяти груди, задовольнити голод і смоктальний рефлекс


- бажання, щоб його погойдали

- бажання заснути, почуття втоми

- необхідність в сечовипусканні або спорожненні кишечника

- відчуття холоду

- погіршення здоров'я дитини(внутрішньочерепний тиск, розлади нервової системи, підвищена збудливість, гіпертонус, гипотонус, патологія розвитку, фізіологічні явища адаптаційного періоду, початок інфекційного або простудного захворювання, шкірні захворювання або попрілості)

- підвищена чутливість шкіри

- тривога, переляк, страх

- наслідки родового стресу, спогаду внутріутробного періоду


- реакція на геомагнітні або атмосферні явища, фази місяця.

Як правило, діти, відхід за якими грамотно організований, дуже мало плачуть. Багато батьків бояться, що, реагуючи на кожен писк немовляти і задовольняючи усі його потреби, вони його розпестять. Ці побоювання позбавлені яких би то не було підстав, оскільки малюка у віці до 1 року розпестити неможливо. У цьому віці можна лише або створити для нього упевненість в надійності оточення, або її зруйнувати.

Зрозумійте мене!

По плачу новонародженого мама може визначити його причину. Плач голодної дитини відрізняється від плачу, що виникає із-за болю або дискомфорту. Якщо мати уважна до малюка, то вона поступово навчиться розуміти, про що плаче її крихітка, і зможе відрізняти: голодний плач, заклик, дискомфорт або біль, бажання заснути.

Закличний плач - дитина кричить 5-6 секунд, потім робить паузу на 20-30 секунд, чекаючи результату, потім кричить приблизно 10 секунд і знову затихає на 20-30 секунд. Цей цикл повторюється кілька разів, при цьому період плачу поступово збільшується, поки не переходить в суцільний. Дитині терміново потрібна ваша увага, тепло вашого тіла, ласкавий голос.

Голодний плач - розпочинається із закличного плачу. Якщо мати підійшла і узяла на руки, але не запропонувала груди, то плач переходить в сердитий крик, що поєднується з пошуковими рухами головою, причому під час пошукових рухів дитина замовкає. Якщо мати і після цього не дає груди, то плач переходить в істеричний, такий, що захлинається.

Плач при болі - це плач з відтінком страждання і безвиході. Це досить рівний безперервний плач, в якому періодично виникають сплески відчайдушного крику, які, мабуть, відповідають посиленню больових відчуттів.


Плач, схожий на писк або пхикання, - хочу на горщик.

Плач за бажання заснути - досить рівне пхикання-скарга, таке, що супроводжується позіханням і частим закриванням очей.

Що робити?

1. Перше і найголовніше правило: якщо малюк заплакав, його необхідно узяти на руки і дати груди. А якщо він заплакав, знаходячись на руках, потрібно запропонувати йому груди і погойдати.

2. Якщо дитина не заспокоюється або відмовляється узяти груди, а мати не може зрозуміти характер плачу, слід з'ясувати його причину. Для цього треба спробувати висадити дитину або поміняти пелюшки, якщо він вже все зробив самостійно; спробувати погойдати малюка і укласти його спати. Якщо це не дає швидкого результату, необхідно перевірити і усунути можливі причини роздратування шкіри : перевірити одяг, стан коляски або спального місця, перевірити, чи не завернулося вушко малюка, чи немає попрілостей або висипань.

3. Намагаючись заспокоїти дитину, мати сама повинна залишатися спокійною. Досить часто діти плачуть, реагуючи на роздратування і нервозність матері або загальну недоброзичливу обстановку в сім'ї. Тому жінці необхідно заспокоїтися і усунути джерело роздратування.

4. Якщо і ці заходи не дають результату, а плач переходить в суцільний крик, значить, причини криються в погіршенні здоров'я дитини і потрібно викликати лікаря. Поки батьки чекають приходу фахівців, не можна кидати дитину напризволяще. Його слід постійно носити на руках, часто прикладати до грудей, міняти пелюшки і стежити за станом шкіри, оскільки ці заходи у будь-якому випадку покращують стан немовляти.



Надрукувати