Індивідуальна фитнес-программа, або Як відрізнити професіоналізм від халтури

Індивідуальна фитнес-программа, або Як відрізнити професіоналізм від халтури

Серед любителів фитнеса, мабуть, не знайти жодну людину, яка хоч би раз не замислювалася про те, щоб звернутися до професійного тренера на предмет розробки індивідуальної програми зайняття фитнесом. При виборі, до кого саме «піти на уклін» за наданням цієї послуги, кожна людина керується своїми мотивами. Хтось йде до тренера, якого порекомендували друзі, хтось оцінює «професіоналізм» по кількості титулів, медалей, сертифікатів, а хтось звертається до того, хто просто подобається.

Проте ні перше, ні друге і тим більше ні третє, не гарантують якість, навпаки, частенько «новоспечений» фахівець, що тільки що отримав освіту, може виявитися першокласним тренером, професіоналізм якого з роками тільки підвищуватиметься. Між тим, відрізнити «професіонала» досить просто по двох речах: по-перше, як він надає такого роду послугу, по-друге, які результати він обіцяє і коли.


Так що ж повинна з себе представляти послуга з розробки індивідуальної програми зайняття фитнесом в руках професіонала?

З методичної точки зору розробка індивідуальної фитнес-программы - це технологічно організований і впорядкований процес визначення і обгрунтування необхідних засобів і методів фізичного впливу на організм на основі не лише заявлюваних цілей і бажань людини, але і усебічного аналізу інформації про його стан здоров'я, досвіду зайняття фізичними вправами і спортом, рівня фізичної підготовленості і готовності до навантажень, принципів функціонування усіх систем організму і їх реакцій на фізичне навантаження.

Процес розробки фитнес-программы є рядом етапів, кожен з яких має свої цілі і завдання, засоби і методи їх реалізації, а, відповідно, і інструментарій для їх виконання. Також - конкретну інформацію, яка має бути отримана після закінчення процедур, виконаних на цьому етапі.

Увесь процес складається з наступних етапів:

1. Збір і аналіз інформації про того, що займається і виявлення можливих ризиків негативних наслідків зайняття фізичними вправами(анкетування і інтерв'ювання).

2. Оцінка фізичної підготовленості людини, визначення рівня готовності до фізичних навантажень і спрямованості зайняття(функціональна діагностика).

3. Консультація про організацію тренувального процесу, внесення змін до режиму харчування і способу життя(фитнес-консультация).

4. Розробка програми рухової активності людини з використанням доступних засобів(фитнес-программа).


5. Проведення зайняття. Навчання вправам. Корекція програми. Оперативний контроль функціонального стану і ефективності зайняття. Профілактика перевтоми і травматизму(фитнес-тренировка).

6. Презентація розробленої фитнес-программы.

Схематично увесь алгоритм можна представити таким чином:

Давайте тепер розберемо кожен етап детальніше.

Збір і первинний аналіз персональної інформації є першим і найважливішим етапом в процесі розробки індивідуальної програми, оскільки дозволяє оцінити риски негативних наслідків від зайняття фізичними вправами на стадії відсутності навантаження і уникнути можливих травм або погіршення здоров'я.

Збір і аналіз персональних даних про того, що займається є сукупністю заходів, спрямованих на рішення наступних завдань :

- визначення необхідності в додатковому медичному обстеженні і спеціальній функціональній діагностиці;

- визначення необхідності в отриманні рекомендацій для організації фитнес-тренинга осіб з обмеженнями за станом здоров'я, віку, вагітності, а також інформації про дії в екстрених випадках;


- визначення необхідності додаткових консультацій фахівців(дієтолога, психолога і інших);

- визначення рівня фізичної підготовленості і готовності до фізичних навантажень.

Для вирішення такого роду завдань традиційно використовуються анкетування і інтерв'ювання.

Оптимальним способом організації анкетування є попереднє заповнення анкети і представлення її фахівцеві для аналізу до запланованої зустрічі. Така форма має ряд переваг в порівнянні з варіантом, коли анкета заповнюється безпосередньо на інтерв'юванні. По-перше, ряд відомостей можна отримати тільки у фахівців, по-друге, вимір функціональних показників необхідно робити тільки в певних умовах. Наприклад, частота сердечних скорочень у спокої вимірюється уранці після сну, вагу тіла бажано вимірювати також уранці натщесерце після туалету, причому у жінок репродуктивного віку з фіксацією дня їх біологічного циклу. По-третє, незалежно від міри кваліфікації фахівця він може зіткнутися з інформацією, яка зажадає додаткової роботи з літературою і певної підготовки.

Після того, як анкета потрапляє до фахівця, він її повинен проаналізувати, виявити бракуючу або вимагаючу уточнення інформацію.

Анкета для збору первинної інформації повинна включати наступні розділи:

Персональна інформація


Ф. И. О. ____________________________

Дата народження______________________

Телефон(раб.)

Фізичний стан

1. Чи є у Вас захворювання серця або посудин? Якщо так, які?_____________________________

2. Чи виникають у Вас болі в серці і грудях? Якщо так, як часто?_____________________________

3. Чи бувають у Вас непритомність або запаморочення? Якщо так, як часто?_____________________________


4. Чи бувають у вас набряки або оніміння кінцівок?___________________

5. Чи є у Вас проблеми з тиском?_____________________

6. Чи є у Вас проблеми з хребтом, суглобами, м'язами? Якщо так, які?_______________________________________________

7. Чи є у Вас діабет? Чи приймаєте Ви інсулін?______________________________________________________

8. Чи є у Вас проблеми з щитовидною залозою? Якщо так, які?________________________________________________________

9. Чи є у Вас захворювання сечостатевої системи? Якщо так, які?________________________________________________________


10. Чи є у Вас захворювання судин нижніх кінцівок? Якщо так, які?________________________________________________________

11. Чи є у вас проблеми із зором? Якщо так, які?________________________________________________________

12. Чи є у Вас захворювання онкологічного характеру або тромбофлебіт?_________________________________________________

13. Чи мали Ви травми? Якщо так, які і коли?________________________________________________________

14. Чи мали Ви хірургічні операції? Якщо так, які і коли?________________________________________________________

15. Чи приймаєте Ви лікарські засоби нині? Якщо так, які?____________________________________________________

16. Чи вагітні Ви або чи був у Вас народжений дитина за останні 6 місяців? Якщо так, то чи були ускладнення до, в час і після пологів?________________________________________________________

17. Чи є у Вас алергічні реакції? Якщо є, на що?__________________________________________________________

18. Чи дотримуєтеся Ви дієти? Якщо так, яку?________________________________________________________

19. Чи вживаєте ви стимулятори нервової системи(кава, енергетики, сигарети)? Якщо так, які і як часто? _______________________________________________________________

20. Чи є у Вас які-небудь скарги, перенесені травми або захворювання, не згадані в цій анкеті? Якщо так, які? _______________________________________________________________

Функціональні показники у спокої

1. Зростання ___________ см

2. Вес в даний момент______________ кг, вага 6 місяців тому______________ кг

3. ЧСС__________уд. / хв.

4. ЧСС__________уд. / хв.

5. Артеріальний тиск____________ мм рт.ст.

6. Частота дихання у спокої___________цкл/мін

Досвід зайняття

1. Досвід зайняття спортом / фитнесом / лікувальною фізкультурою раніше(вид, період, місце, форма, інтенсивність зайняття) ________________________________________________________

2. Результативність зайняття спортом / фитнесом / лікувальною фізкультурою раніше?

Позитивні результати _______________________________________________________________

Негативні результати__________________________________________________

Спосіб життя

30. Рід діяльності(активність впродовж дня) __________________________________________________________

31. Живлення ________________________________________________________

32. Шкідливі і корисні звички _______________________________________________________________

33. Можливості для відновлення _______________________________________________________________

Цілі і очікування від зайняття фитнесом?

______________________________________________________

У зв'язку з тим, що цілі і завдання анкетування і інтерв'ювання гранично конкретні, професіонал повинен проаналізувати кожен розділ анкети і зробити наступні висновки:

1. Визначити необхідність в додатковому медичному обстеженні і спеціальній функціональній діагностиці.

В першу чергу, це пов'язано з тим, що після закінчення аналізу первинної інформації професіоналові необхідно визначити, чи є ризик погіршення стану здоров'я у людини у разі неправильного підбору вправ і дозування навантаження не лише на зайнятті, але і при виконанні тестових завдань, що виконуються у рамках функціональної діагностики. Якщо такий ризик є, то перш ніж проходити фитнес-тестирование, необхідно проконсультуватися з лікарем: можливо, знадобиться спеціальна функціональна діагностика, що дозволяє оцінити міру готовності до навантажень при виконанні полегшених завдань під контролем спеціальної апаратури з подальшим аналізом фахівця.

2. Визначити необхідність отримання рекомендацій для організації фитнес-тренинга осіб з обмеженнями за станом здоров'я, віку, вагітності, а також інформації про дії в екстрених випадках.

У разі виявлення у людини обмежень за станом здоров'я може встати питання про те, як необхідно організовувати і проводити зайняття з ним. Якщо тренер не має цієї інформації, йому необхідно буде звернутися до фахівця з лікувальної гімнастики і реабілітації за методичними рекомендаціями, а також до лікаря за інформацією про те, які симптоми погіршення стану можуть виникнути у людини під час зайняття і як йому діяти у рамках долікарської допомоги.

3. Визначити необхідність в додаткових консультаціях фахівців(дієтолога, психолога, педагога і інших).

У разі наявності істотних відхилень від здорового способу життя, а також численних невдалих спроб змінити його, професіоналові, можливо, необхідно буде рекомендувати консультацію з тими, від кого потенційно може залежати визначення причин невдалості спроб і ефективний пошук шляхів вирішення цієї проблеми.

4. Визначити рівень фізичної підготовленості і міри готовності до фізичних навантажень.

Безумовно, уміння обробляти первинну інформацію і робити відповідні висновки вимагає від тренера не лише необхідної кваліфікації, але і досвіду практичної роботи. Проте, в таких випадках освіта, ретельність, старанність, а головне - бажання, можуть компенсувати невеликий стаж початкуючого професіонала.

Таким чином, на першому етапі обробки первинної інформації за допомогою послідовного аналізу кожного чинника фахівець повинен виконати вищезгадані процедури і зробити відповідні висновки, які дозволять оцінити можливі ризики і згодом мінімізувати їх за рахунок проведення спеціальної функціональної діагностики і з урахуванням рекомендацій з боку інших фахівців.

Тільки після цього можна переходити на наступний етап, про який піде мова в наступній статті.

Продовження триває.

Автор:

Эрденко Д. В. - к.п.н., фахівець з фізичної культури, спорту і фитнесу, викладач Російського державного університету фізичної культури спорту і туризму(м. Москва)

Методичний посібник «Алгоритм розробки індивідуальних тренувальних програм силової спрямованості у фитнесе» детальніший>>>


Надрукувати