Що таке корпоративна культура і для чого вона потрібна?

Що таке корпоративна культура і для чого вона потрібна?

Багато сучасних підприємців не знають і не розуміють можливостей корпоративної культури, а тому не застосовують її у своїй професійній діяльності, втрачаючи, таким чином, дуже важливого управлінського ресурсу. Відсутність корпоративної культури в подібних "просунутих" фірмах призводить не лише до хаосу усередині самої організації, але відбивається і на якості обслуговування клієнтів.

Постійне ниття і скарги з боку співробітників, їх небажання працювати сумлінно, відсутність поваги до організації, в якій працюють, низький професійний рівень, висока плинність кадрів, хамство відносно тих, кого обслуговують — ось неповний перелік ознак, які доводять відсутність в організації корпоративної культури.


Існує безліч визначень корпоративної культури, ми спиратимемося на найпростіше і ясніше: корпоративна культура — це система цінностей, символів, переконань, зразків поведінка, яка пройшла випробування часом і розділяються усіма співробітниками організації.

Кожна фірма або організація, яка прагне до процвітання, формує свою(відмінну від усіх) корпоративну культуру. Адже саме вона дозволяє організації набути "своєї особи", стати впізнанною для клієнтів і співробітників. Саме вона формує систему стосунків в професійній групі, відбиває цілі і цінності організації, дисциплінує співробітників, допомагає в досягненні і підтримці високої репутації фірми в діловій сфері.

Якщо вас образили в маршрутці або в лікарні, в магазині або в Жеку, — знайте: в цій конкретній організації корпоративна культура відсутня, керівникам і співробітникам тут наплювати на свою репутацію, головні цінності такої організації — хамство і професійна некомпетентність(тобто профнепридатність!), а не якісний і мобільний сервіс!

Корпоративна культура тісно взаємозв'язана із стратегією організації. Існує декілька підходів до вирішення питання про сумісність і несумісність корпоративної культури із стратегією фірми. Так, стратегія або підминає під себе норми, що встановилися в організації, і правила, або підлаштовується під них.

Корпоративна культура також взаємозв'язана із загальною психологією людей(як співробітників, так і клієнтів), а також з психологією цілої країни або континенту, де конкретна фірма знаходиться. Так, наприклад, люди, які живуть на березі океану, розкріпаченіші, відкриті, легше сприймають нові ідеї, ніж ті, які мешкають довгі роки у віддаленій закритій місцевості(тут правлять стереотипи). Зрозуміло, ефективніше вести бізнес там, де населення більше креативно і мобільно.

Також на формування і розвиток корпоративної культури кожної конкретної організації впливає історичний досвід тієї країни, в якій ця фірма здійснює свою діяльність. Наприклад, чим більше воєн і потрясінь пережив народ, тим активніше він відстоюватиме національні ідеали і цінності у своїй організації. Залежно від історичного досвіду, народи можуть бути оптимістичні(вірити у свій подальший розвиток) або, навпаки, песимістичні(заперечувати можливість громадських змін, повне розчарування у своїх цінностях і ідеалах).

Також корпоративна культура у фірмі може бути двох типів:

1. Сильна — коли співробітники чітко знають свої права і обов'язки, працюють з повною самовіддачею, підтримують один одного, з повагою відносяться до своїх керівників, до традицій, цінностей, ідеалів, прийнятих усередині організації. Коли вважають організацію "своєю", "своїм другим домом".


2. Слабка — коли усі перелічені вище ознаки відсутні або збочені.

Фірми і організації із слабкою корпоративною культурою працюють неефективно, у збиток собі і суспільству, завдають економіці країни матеріального збитку, а клієнтам приносять глибоке розчарування.

Висновок: прагнучи до створення своєї справи, підприємець повинен розуміти, що зневага корпоративною культурою затримуватиме економічний розвиток фірми, понизить її репутаційні характеристики.


Надрукувати