Щедрість і успіх

Щедрість і успіх

Голлівуд з його стереотипами відважних поганих героїв вселив нам думку, що манера поведінки негідника зробить з нас суперзірку. Але ставши огидним типом, ви не станете успішними. Щедрість до людей — одна з найнадійніших стратегій успіху.

На перший погляд, ідея щедрості як стратегії досягнення успіху здається абсолютно дивною: нам здається, що якщо ми багато віддаватиме людям, то це відніме у нас значно більше, чим ми готові вкласти. Проте це велика помилка. Щедрість до людей — одна з найнадійніших стратегій довготривалого успіху. І ось чому.


Міф про "слизькі" типи

Зрозуміло, думка про те, що бажання віддавати приводить до успіху, звучить радикально і навіть неймовірно. Але відкрийте свій розум для нових можливостей. Відкрийте його для правди.

Ви не зможете бути успішними, якщо ще і не не ділитиметеся чим-небудь з іншими людьми. Високоефективні люди усім хороші. Вони добрі і благородні. Голлівуд з його стереотипами відважних поганих героїв вселив нам думку, що манера поведінки негідника якимсь дивовижним чином зробить з нас суперзірку. Проте, ставши огидним типом, ви не станете успішними. Насправді егоїстична поведінка — найбільша перешкода на шляху до приголомшливого успіху в житті.

Проблема невдач криється не в процесі, планах або навколишніх людях, а в егоїстичних намірах. Бути егоїстом легко — досить діяти тільки у своїх цілях, орієнтуючи свої дії, мислення і відношення до майбутнього тільки на себе. Допомагати іншим — тільки якщо в цьому є якась вигода. Проявляти турботу — тільки якщо до цього змушує відчуття провини або сорому. Така поведінка руйнує людину зсередини. Від нього треба відмовитися якнайскоріше. Егоїзм знищить усі ваші мрії. Ви прийматимете погані рішення, завдаватимете шкоди хорошим людям і втрачати будь-які можливості змінити світ на краще. Егоїстична поведінка напевно відіб'ється і на вашій кар'єрі.

Правильні питання

Ви занадто зайняті своєю справою, щоб стати надзвичайно успішною людиною, яким могли б бути? Якщо ви б'єтеся над підписанням угод, збільшенням доходів або просуванням по службі, вам варто придивитися до своєї поведінки. Вам здається, що люди вас уникають або радіють вашим невдачам? Ви повністю втратили їх підтримку? У вашому оточенні немає нікого, хто протягнув би вам руку, коли все котиться під укіс і вам дійсно потрібна допомога? Усе це показники неправильної поведінки. Шкідливого і егоїстичного. Ви можете назвати це поганою кармою, пристрітом — та як завгодно. Чи тим, що це є насправді, — результатом егоїстичної поведінки. Егоїстична поведінка обмежує.

Отже, якщо ваше життя зациклене на вас самому, то ви не бачите краси життя. Можливо, вас наслідує:

давати, а не брати;

допомагати, а не викручуватися;

піклуватися, а не маніпулювати;


робити з душею, а не механічно.

Треба просто бути хорошою людиною. Піклуватися про інших. Ділитися своїм досвідом і талантами. Вносити вклад в загальне благо. Може, ви не станете титаном індустрії. Може, вас навіть не приймуть в "клуб голів ради директорів" якої-небудь компанії. Зате ви відчуєте себе на рідкість щасливою людиною, здатною перевершити будь-які очікування і розпоряджатися своєю дивовижною долею.

5 способів стати вдячнішим

1. Шукайте позитивні сторони в кожній ситуації.

Важко бути вдячним, бачачи тільки знегоди і прикрощі. Змусьте себе знаходити щасливі моменти в життя — приємні, прекрасні і надихаючі. Ваш мозок перемкнеться на режим вдячності і почне помічати усе хороше, що відбувається навкруги. Що ви шукаєте, то і знаходите. Уявіть, як легко бути вдячним, коли навкруги все чудово.

2. Записуйте все і перечитуйте.

Записувати прекрасні події — дуже ефективний метод розвитку щедрості. Ви немов документуєте свій досвід. А що може мотивувати краще, ніж нагадування про радість попередніх перемог? Записуючи усі позитивні моменти життя, ви створюєте перешкоду між своїми страхами і реальністю. Тут, на папері, все написано чорним по білому.

3. Перестаньте метушитися.


У сум'ятті днів більшість з нас так турбуються і дратуються, що рідко призупиняються, щоб побачити речі такими, які вони є, щоб зрозуміти, як все добре насправді. Почніть зупинятися. Медитуючи, виконуючи вправи або просто читаючи наодинці, заспокойте свій розум і дайте проявитися красі життя.

4. Частіше говорите "спасибі".

Практика вдячності — ефективний спосіб розпалити в собі творчу іскру. Говорячи "спасибі", ви чините на свій психологічний стан благотворну дію. Просто вимовіть це слово, і у вас покращає настрій. Привчіть себе дякувати і робіть це почастіше. Цей "легкий наркотик" відкриває шлях до великих звершень.

5. Смійтеся над собою.

Одна з причин нашої невдячності полягає в тому, що ми сприймаємо життя занадто серйозно. Іноді досить посміятися над обставинами, щоб відкрити перед собою надзвичайні перспективи і нові шляхи досягнення успіху. Ви можете злитися скільки завгодно, але, усвідомивши абсурдність того, що відбувається, зумієте побачити нові можливості і скористатися ними.


Надрукувати