6 причин не боротися з лінню

6 причин не боротися з лінню

Лінь справедливо вважається недоліком, адже вона перетворює тебе на непродуктивну безвідповідальну розмазню. Ми вже розповідали, як побороти цю ваду.

З біологічної точки зору, лінь — це не твоє наплювацьке відношення до життя, а занадто старанна спроба організму зберегти енергію. Отримати максимум результату, приклавши мінімум зусиль, — мрія будь-якого живого організму.


Наш мозок все ніяк не звикне до того, що людина більше не живе на дереві і не проводить дні у битві з дикою природою, тому намагається використати будь-яку можливість, щоб зберегти сили для майбутніх перемог. Якщо твоє життя не пов'язане з важкою фізичною працею, зберігати енергію заради енергії не має сенсу.

Навіть якщо ти усвідомлюєш згубність цього почуття і наслідуєш усі наші ради, бажання повалятися без діла нікуди не зникне. Ми розповімо, чому іноді варто йому піддатися і яку користь можна отримати з нічогонероблення.

1

Допомагає побачити щось нове

Не завжди від швидкості ухвалення рішення залежить його правильність. Часто зволікання дозволяє нам по-іншому поглянути на ситуацію, переглянути пріоритети. Ти ніби спостерігаєш за тим, що відбувається з боку, а не копошишся усередині моменту.

2

Проблема вирішується сама собою

Рішуча і діяльна людина, зіткнувшись з перешкодою, негайно запитає себе, що зробити, щоб його здолати. Ледачий ігноруватиме проблему до тих пір, поки це можливо. Під впливом зовнішніх сил, або під впливом непереборної тяги нероби до дивана виникла трудність іноді усувається сама собою. Це, звичайно, не привід кожного разу сподіватися на диво, але приємний аргумент на користь пофігізму.


3

Розвиває креативність

Велика частина предметів, які тебе оточують, створені з міркувань ліні. Тільки істинному поціновувачу нічогонероблення прийде в голову спосіб, як спростити життя людству. Приміром, якби Роберт Адлер замість винаходу пульта від телевізора корив себе за лінь, ти б досі відривав дупу від дивана, щоб перемкнути канал.

Розвитку креативності сприяє звичка відкладати справи на потім і длить це «потім» до найкритичнішої відмітки. У режимі обмеженого часу у тебе не залишається часу розтікатися думкою і плутатися у великій кількості варіантів виконання завдання. Ти повинен зробити це максимально швидко і ефективно. Крім того, стрес посилює зосередженість і активізує усі наявні ресурси. Правда, завжди залишається ризик зробити роботу неякісно і отримати пендаля. Крім того, цей варіант підходить тільки для розумних людей, що уміють швидко орієнтуватися в умовах невизначеності. Якщо це не ти, то сорян, братан, припаде впахивать.

4

Іноді втручання приносить більше шкоди, ніж користі

Одержимі продуктивністю люди зосереджені на дрібницях. Зайва увага до деталей може відвернути тебе від чогось важливого. Метушливе прагнення вплинути на все навкруги збиває з пантелику і створює масу додаткових проблем.

Іноді краще діяти як у випадку із застудою: якщо температура невисока, не поспішай закидатися пігулками - дай організму самому впоратися з інфекцією.


5

Залишає в житті місце для удачі

У будь-якій справі удача грає не меншу роль, ніж працьовитість, а випадковий зв'язок іноді важливіше за умисну. Непередбачувані повороти перетворюють незначне спостереження на велике відкриття, а випадкову прохожую в любов усього життя. Думаєш, що тебе фортуна не балує? Може, ти просто не залишаєш їй місця у своєму щільному графіку справ.

6

Натякає на те, що тобі пора відпочити

Якщо в цілому з самоорганізацією у тебе все гаразд, але останнім часом повсякденні справи даються все важче - може, ти просто втомився. Іноді лінь - цілком справедлива реакція організму на перевантаження. Відповідати на неї самобичуванням - це не краща ідея.


Надрукувати