Трипільська культура: куди пропав загадковий народ?

Трипільська культура: куди пропав загадковий народ?

Нещодавно європейські археологи докопалися до сенсації. На території Німеччини, Австрії і Словаччини вони відкопали сліди древньої цивілізації — декілька велетенських храмів. За прикидками експертів, загадковим спорудам близько семи тисяч років.

Згідно офіційної історії, в ті часи на Землі панувала епоха неоліту. Єгиптяни ще навіть не замислювалися про спорудження знаменитих пірамід. Залишалися тисячоліття до появи цивілізації шумерів. Колеса, що ще не пізнали, і копій люди жили в печерах і поклонялися вогню.


І все-таки свіжознайдена культура не може претендувати на лаври прадавньої. Рекорд по загадковості і старовині поставила цивілізація, народжена на українській землі. Взагалі, довгий час найпершим цивілізованим народом вважалися шумери. Ці древні люди жили в третьому тисячолітті до нашої ери в Месопотамії(територія сучасного Іраку). Будували міста, ліпили глеки, навчилися обробляти землю, створили писемність, начебто винайшли колесо.

У 1897 році археолог Вікентій Хвойка проводив розкопки у села Триполье під Києвом. Його археологічні знахідки виявилися не менш сенсаційними і ще древнішими.

У шарі грунту, що відповідає шостому тисячоліттю до нашої ери, Хвойка розкопав дивовижні речі — залишки кам'яних жител і сільськогосподарського начиння. Межі появи "людини господарського" відсунулися, як мінімум, на тисячоліття в минуле, а знайдена культура дістала назву трипільською. Але ще дивовижніший факт був обнародуваний в 1966 році, коли археологи виявили на території України величезні похоронені під землею міста.

Населення багатьох з них перевищувало 15 − 20 тисяч чоловік — величезну за мірками восьмитисячолітньої давності цифру. Та і масштаби вражали: ученим відомі трипільські поселення розміром до 250 квадратних кілометрів. Площа найбільших будівель іноді досягала 1000 квадратних метрів. Причому будували трипольци з розумом.

Дослідження показують, що усі протогорода створені по одному і тому ж плану. Удома в них розташовувалися впритул один до одного, концентричними кільцями, глухою стіною назовні. В результаті виходило оборонне зміцнення. Відстань між "кільцями" дорівнювала приблизно ста метрам — дальності польоту стріли. А в центрі міста, як правило, стояв величезний храм.

Як могли древні напівдикі люди створювати такі капітальні споруди, ученим незрозуміло досі. Втім, куди більше їх приголомшує інший факт. Грандіозні трипільські міста існували близько 70 років. Потім вони гинули у вогні. Пожежа випалювала все, оплавляючи навіть породу. Що було його причиною? Відповіді на це питання учені не знають досі. Висувають самі божевільні версії. Наприклад, що міста випалювали прибульці — лазерами з космічних кораблів. Ось тільки чим їх могли прогнівити нешкідливі землероби?

Є і інша теорія. Мовляв, землеробами трипольци були зовсім не нешкідливими: за 70 років вони примудрялися знищити довкілля навколо міст, а тому були вимушені шукати інше місце для поселення. Ну, а спалювання? Можливо, такий був ритуал.

Як би то не було, багатотисячне поселення відразу знімалося з насидженого місця, а незабаром осідало у блискавично побудованому місті. Так трипольци поневірялися майже півтори тисячі років. А потім. зникли. Це зникнення — одна з найбільших загадок в історії. За деякими підрахунками, трипільська культура налічувала до двох мільйонів чоловік, і одного разу увесь цей натовп відразу як у воду канула. Куди ж зникли древні трипольци?


Версій, як повелося, множина. Від самих божевільних(мовляв, просунуті перволюди, втомившись від Землі, відправилися завойовувати інші планети) до цілком практичних. Приміром, що трипольцев знищила зміна клімату. І справді, десь на початку 3-го тисячоліття до нашої ери на зміну вологій погоді прийшла посушливіша. Займатися землеробством з тим же розмахом, що і раніше, стало неможливо, і перша земна цивілізація потихеньку припинила своє існування.

Є і ще одна гіпотеза. Про те, що представники трипільської культури пішли жити. під землю. Ще у кінці XIX століття біля українського села Бильце-золото археологи виявили печеру під назвою Вертеба. А в ній — декілька древніх поховань, гончарна майстерня, всіляке домашнє і сільськогосподарське начиння. Поки учені обстежували лише вісім кілометрів розгалужених підземних ходів Вертеби. На думку археологів, це складає лише чверть її протяжності.

Ще п'ят підземних поселень фахівці інституту археології НАН України виявили на півдні Тернопільської області. Зараз там ведуться розкопки. Можливо, скоро вони пояснять, що ж змусило трипольцев піти жити під землю і куди цей загадковий народ подівся потім.


Надрукувати