Гімнастика для очей: корисно, нескладно і приємно

Гімнастика для очей: корисно, нескладно і приємно

Останнім часом мені доводиться часто користуватися комп'ютером. Помічали, що спочатку очі дуже негативно реагують на таку дію на них? Червоніють, сльозяться, доводиться жмуритися і, у результаті, знижувати яскравість і контрастність монітора або зовсім його вимикати. Відмітила деяке зниження гостроти зору, що стало неприємним сюрпризом. Я сама лікар і, усвідомлюючи усю серйозність змін, що відбуваються з моїм зором, в гіршу сторону, почала здорово турбуватися. Перспектива носити окуляри у молодому віці, та ще розуміючи, що цього можна було не допустити, зовсім не радувала. Почала дуже серйозно цікавитися питанням збереження гостроти зору за допомогою гімнастики для очей, паралельно освіжала і доповнювала знання про будову ока і зір загалом. Процес виявився цікавим і повчальним, я дізналася багато нового.

Людина, яка бачить досить добре, насилу може представити себе зі значно пониженим зором. Зорова інформація - одна з найважливіших в житті. Ми дізнаємося і пізнаємо навколишній світ у тому числі за допомогою зору. Навчання, робота, нові враження, спілкування - та взагалі все дуже смутно представляється без можливості бачити.


Практично усі прекрасно розуміють користь зайняття спортом, фізичними вправами для підтримки себе у фізичній формі довгі роки. Це дозволяє м'язам нашого організму добре кровоснабжаться, краще подавати кров, збагачену киснем під час рухів, і поживні речовини до органів і тканин(головному мозку у тому числі). Виведення продуктів обміну відбувається теж швидше, оскільки кровообіг прискорюється в цілому. М'язи тіла завжди підтягнуті, дозволяють рухатися упевнено, з легкістю. Серце фізично підготовленого і такого, що веде здоровий спосіб життя людини довше зберігає безперебійну діяльність, забезпечуючи і хороше кровопостачання головного мозку і очей.

Помірні(без фанатизму) фізичні навантаження дуже благотворно позначаються на якості нашого життя. Відмова від паління і зайвого споживання алкоголю, повноцінне правильне харчування з дотриманням балансу білків, жирів і вуглеводів, регулярне включення в раціон овочів і фруктів - усе це дуже важливо і для збереження зору упродовж усього життя.

Очі наводяться в рух м'язами, і хіба не логічно було б їх теж тримати в тренованому виді, робити вправи, спрямовані на збереження їх довгі у хорошому стані роки?! Так, дивлячись в монітор, ми тривалий час тримаємо в напрузі очні м'язи, вони втомлюються, зображення стає менш чітким, розпливається. Виникає хворобливість в очних яблуках, сльозотеча, почервоніння очей, терміново хочеться все кинути, аби лише припинити це самокатування і спокійно закрити очі. Все набагато простіше.

Один раз в годину виділите собі час на гімнастику для очей. Відірвіться від екрану комп'ютера, сядьте рівно, заспокойтеся, розслабтеся. Потріть долоні один об одного до зігрівання, закрийте ними очі. Відчуття мають бути приємними. Посидьте так, думаючи про хороший і приємний, 3-5 хвилин. Швидко моргніть 3-5 разів. Це допоможе розслабити м'язи очей.

Не здійснюючи ніяких рухів головою, дивимося вгору - вниз, повторити 3-5 разів. Так само, намагаючись не повертати голову, переводимо погляд в горизонтальній площині справа наліво 3-5 разів. Моргнули 3-5 разів. Далі з верхньої правої точки зору переводимо очі в нижній лівий, як би креслячи діагональ, 3-5 разів. Потім з лівої верхньої точки зору проводимо діагональ в нижній правий кут, повторити 3-5 разів. Моргнути 3-5 разів. Здійснюємо кругові рухи очима управо і вліво, по 3-5 разів, ретельно промальовував поглядом круг, не кваптеся, обертайте очима спокійно. Моргніть 3-5 разів. Якщо є можливість, підійдіть до вікна, подивіться удалину, огляньте околиці.

Раніше, до появи телебачення і загальної комп'ютеризації, досить хороший зір зберігався у людей довше, ніж зараз. Пояснюється це тим, що при погляді удалину очні м'язи більше розслабляються, чим напружуються, очі як би відпочивають. Намалюйте або наклейте на рівні очей точку на склі, встаньте від неї на відстані 30-40 см і переводите погляд з цієї точки удалину 3-5 разів підряд.

Сядьте на місце. Закрийте очі долонями так, щоб світло не проникало крізь щільно зімкнуті пальці, ніс намагайтеся не здавлювати, дихати потрібно вільно. Очі під руками повинні розплющуватися і закриватися вільно. І ось в цій темряві подивитеся згори - вниз, справа - наліво. Повторіть вправу 3-5 разів, моргніть після цього 3-5 разів. Зробіть діагоналі, обертання очима. Т. е. повторіть увесь вищезгаданий комплекс, без погляду з вікна, разом з морганням очима. Це допоможе дещо поліпшити сприйняття кольорів.

А ще я відмітила, що стала краще бачити в присмерковий і вечірній час. Почавши з'ясовувати, чи пов'язано це з тренуванням очей в умовах нестачі світла, переконалася, що так. Це тренування паличок і колб нашого ока, елементів, що відповідають за цвето- і световосприятие.


Робіть цей комплекс хоч би 3 рази в день. Надмірно захоплюватися їм теж недобре. Часті моргання очима можна робити хоч кожні 20-30 хвилин. Наступного дня очі можуть трохи боліти. Але якщо не припиняти регулярного зайняття, то больові відчуття проходять.

Лікарі-офтальмологи відносяться до таких вправ позитивно і призначають їх в різних варіаціях з різним числом повторень. У США і Європі таку гімнастику для очей, в різних варіантах, використовують більше тривалий час, ніж в Росії. Але ефект один - поліпшення зору. Багато хто навіть знімає окуляри.